MIKE MEIJER

drumles voor beginners en gevorderden van 6 tot 86 jaar

home links videos

De eerste drummer ter wereld sloeg met zijn tak of bot op een holle boomstam. Daarna ontdekte hij dat het veel mooier én harder klonk, als je over de opening van die stam een dierenhuid strak trok met een touw. Dit is de oervorm van alle trommels en in veel culturen bestaan zulke trommels nog steeds. Ook in onze westerse cultuur zie je regelmatig stoffige, kralenkettingdragende zielen met zo'n trommel voor de buik geluidsoverlast verzorgen. De trommel heet dan Djembé en komt volgens de bespelers ervan uit West-Afrika. Dat klopt, maar ik vermoed dat de meeste Djembés die je in Nederland tegenkomt in een doorzonwoning in plaatsen zoals Leidschendam of Zoetermeer worden gefabriceerd.

Van zo'n trommel met dierenhuiden en touwbespanning vind je over de hele wereld variaties. Van de Tabla in India tot Pow-wowdrums bij de indianen in Noord-Amerika en van de oorspronkelijke Caixa uit Zuid-Amerika tot de paradetrommel die je kunt zien op de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.

Iedere zichzelf respecterende cultuur heeft wel zijn eigen trommel. De Keltische cultuur heeft de Bodran, de Arabische de Darbouka. Vaak is zo'n culturele trommel een variatie op een thema. Een tamboerijn mét of zonder vel of een tamboerijn mét of zonder schellen. In Twente halen ze met oudjaar de Foekepot uit de kast en in Brazili‘ is geen samba compleet zonder de Cuica. Dat zijn twee namen voor in feite één en dezelfde trommel! In de loop van de tijd wordt de touwbespanning van de trommels vaak vervangen door spanbouten van metaal en soms worden de dierenvellen vervangen door vellen van kunststof. Voor 1900 bestond er nog niets wat ook maar in de verste verte op een drumstel leek. Er waren trommels mét en zonder snaren, bassdrums en bekkens. Die instrumenten bestonden natuurlijk al heel lang. Maar ze werden gebruikt als losse, afzonderlijke instrumenten. Één man speelde de bassdrum, een ander de snare. Weer een ander bediende de marching cymbals en zo verder. Een goed voorbeeld hiervan is de militaire drumband, waar meerdere soldaten allemaal tegelijk op hun eigen trommel spelen. Als je een drumband op straat ziet lopen, zie je een aantal mensen (m/v) snaredrums spelen. Daarachter lopen een paar figuren met een bassdrum voor hun buik. En één of twee mensen slaan met marching bekkens tegen elkaar. Ook lopen er mannen of vrouwen met een rek voor de buik waar soms wel vier concerttoms op vastgeschroefd zijn.

Meer over onder andere de geschiedenis van het drumstel, hoe je kunt leren drummen, hoe je een drumstel of bekkens koopt en wat swingen nu eigenlijk is, kun je vinden in mijn boek over drummen, drums en drummers. Het heet BOEM! en is te bestellen bij iedere boekhandel maar ook op BOL.com.

BOEM! (over drummen, drums en drummers) door Mike Meijer
ISBN nummer 978-90-801938-5-7 prijs: €16,50