MIKE MEIJER

drumles voor beginners en gevorderden van 6 tot 86 jaar

home links videos

DOE HET ZELF!

Op ieder melodie-instrument kun je alle melodieën spelen die er ooit zijn bedacht. Zo kun je spelenderwijs een instrument leren spelen. Als je die 'melodieën' van het drumstel nog niet kunt ontdekken en je kent niemand die je op weg kan helpen dan ben je aangewezen op het opnieuw uitvinden van het wiel. Misschien vind je wel een ontzettend goed wiel uit dat heel bijzonder is! Maar misschien toch ook weer niet. Het is denk ik goed te beseffen dat er vanaf het ontstaan van de trommel, en later het drumstel, een 'vocabulaire' is ontwikkeld voor trommelen. Er is een aantal basistechnieken ontstaan waarvan de simpelste door écht iedere drummer gebruikt worden en de moeilijkste je zullen helpen om je ingewikkeldste ideeën uit te voeren. Die basistechnieken zijn: de 'rudimenten'. Oorspronkelijk zesentwintig verschillende oefeningen voor twee stokken (in iedere hand één). Van heel simpel (de 'single stroke roll') tot heel ingewikkeld. En een aantal ritmepatronen voor het hele drumstel. Bijna iedere drummer is ooit begonnen met wat ik Rock#1 noem. En ieder zichzelf respecterende drummer zal naar mijn mening toch minstens in staat moeten zijn tot het spelen van een aantal Rock beats, een Wals, een zes/achtste, een snelle en een medium Shuffle en een disco beat. Pas als je deze patronen onder de knie hebt en enigzins vloeiend bent geworden in het spelen van een aantal rudiments, kun je beginnen wat gecompliceerdere patronen te gaan spelen.

Je kunt deze basistechniek op verschillende manieren leren beheersen: Heel klassiek (of: ouderwets?) is met een oefenpadje en twee stokken elke dag een uurtje de rudimenten doornemen. Na een paar jaar ga je dan elke dag twee uurtjes achter een drumstel de basis oefenen. Dit klinkt niet echt heel spannend maar veel drummers die je kent, hebben het zo geleerd. Ik heb leren drummen door heel veel met een koptelefoon op mijn hoofd mee te spelen met platen. Daarnaast zat ik veel 'vrij' te klooien in mijn eentje. Ook heb ik heel veel gespeeld op jamsessies en in bands. Ik ben nu op mijn vijfenveertigste opeens tot de conclusie gekomen dat ik onderweg per ongeluk toch ook wat rudimenten ben gaan beheersen (ik heb ze blijkbaar per ongeluk geleerd). Ik kan niet anders dan constateren dat ik waarschijnlijk eerder op mijn huidige niveau was gekomen als ik meer 'klassiek' gestudeerd had. En ik ga nu toch maar wat studeren op de rudimenten die ik nog niet beheers.

Wat ik maar wil zeggen: linksom of rechtsom, als je méér wil spelen dan Rock#1, heb je méér techniek nodig en om die te verwerven moet je op de één of andere manier oefenen. Hoe je dat doet is aan jou.

Tips voor de beginnende drummer:

Leer eerst heel erg 'lekker' en simpel spelen. Als je één klap lekker gespeeld krijgt, ga je oefenen op twee klappen en zo verder. Bewaar de knappe technieken die je nog niet tot in de puntjes beheerst voor in de oefenruimte en speel ze pas in het openbaar als je ze helemaal in de vingers hebt.

GA ZO SNEL MOGELIJK IN EEN BAND SPELEN!

Meer over onder andere de geschiedenis van het drumstel, hoe je kunt leren drummen, hoe je een drumstel of bekkens koopt en wat swingen nu eigenlijk is, kun je vinden in mijn boek over drummen, drums en drummers. Het heet BOEM! en is te bestellen bij iedere boekhandel maar ook op BOL.com.

BOEM! (over drummen, drums en drummers) door Mike Meijer
ISBN nummer 978-90-801938-5-7 prijs: €16,50