MIKE MEIJER

drumles voor beginners en gevorderden van 6 tot 86 jaar

home links videos

MET STOKJES!

Het eerste wat je moet kopen als je gaat drummen is een paar stokken. Stokken heb je in alle soorten en maten en wat je uiteindelijk een prettige stok gaat vinden is volkomen afhankelijk van je persoonlijke smaak. Stokken worden meestal gemaakt van Hickorie, Maple of Eiken. Maple is het lichtst maar ook het hardst. Eiken is het zwaarst en Hickorie zit daar tussenin. De meeste stokken die verkocht worden, zijn dan ook van Hickorie gemaakt. Bij het uitzoeken van een stok zoek je naar een mooi compromis tussen dikte, lengte, gewicht en stijfheid. Dikke stokken houden makkelijk vast maar zijn ook zwaarder. Hard spelen gaat dan beter, maar zacht spelen is wat lastiger. Lange stokken hebben een grotere hefboomwerking. Je kunt er makkelijker hard mee spelen, maar ze hebben ook meer traagheid. Ze zullen dus wat moeilijker in beweging te brengen zijn. Lange zware stokken slaan harder maar spelen zwaarder. Dan is er nog de stijfheid van een stok. Hoe harder of droger het hout is, hoe stijver het zal zijn. Het beweegt dan moeilijker en dat merk je als je ergens op slaat. Een harde droge stijve stok zal minder buigen, maar zal ook eerder breken. Een stijve stok kan minder vibraties absorberen. Een Maple stok kan bijvoorbeeld blessures veroorzaken omdat deze vibraties weer terugstuiteren naar je pols en arm. Als je begint met drummen zou ik beginnen met een gemiddelde stok. Een Hickorie 5A van een goed merk is een mooi beginpunt.

Mijn voorkeur gaat uit naar een lichte en wat langere stok. De extra lengte maakt het makkelijker om bekkens die wat verder weg hangen te raken. De vorm van de 'tip' het bolletje boven op de tip heeft veel invloed op het geluid en dan vooral het geluid van je bekkens. Ooit was ik een enorme Terry Bozzio-fan en kocht ik de stokken die hij gebruikte. Die stokken hadden een rond bolletje als tip. Al mijn bekkens vond ik vervolgens koud, hard en naar klinken! Ik ontdekte dat ik ovale tips het best vind klinken op mijn bekkens. Ronde tips klinken voor mij te metalig, te hard. Nylon tips klinken ook goed, maar wat helderder en naar mijn idee wat 'gecompressed'. Ooit ramde ik al mijn bekkens aan gort met een zo lang mogelijke 2B maar de laatste jaren speel ik met 7A stokken, en dan zoek ik daarvan zelfs de lichtste uit. Ik heb even met Maple stokken gespeeld omdat die nog lichter zijn, maar kreeg na twee optredens opeens pijn in mijn polsen die ik in al die jaren drummen nooit gevoeld had. Toen ik weer terug naar Hickorie ging, heb ik nooit meer last gehad.

Kennelijk ben ik nogal een gevoelig tiep, want ik voel al het verschil tussen twee stokken waarvan de één vijf gram lichter is dan de ander. Tegenwoordig worden stokken per paar verpakt in een zogenaamde 'matched set' waarin de stokken hetzelfde gewicht hebben. 'Matched' betekent dat de fabrikant al zijn stokken weegt en dan stokken van hetzelfde gewicht samen in één verpakking stopt. Bedenk wel dat het nu nog steeds kan gebeuren dat de ene 'matched set' wel dertig of veertig gram minder weegt dan de andere. De stokken zijn immers per paar gematched en het volgende paar heeft kan weer een heel ander gewicht hebben. Ik pak dus altijd een hele bult met stokken en krijg van de dealer een weegschaaltje. Dan zoek ik op gewicht en gevoel een aantal stokken uit die bij elkaar passen. Dus als ik een stok breek, maakt het niet welke nieuwe ik erbij pak.

Een goede drummer met een goedkoop drumstel en zijn eigen bekkens
klinkt honderd keer beter dan een slechte drummer op een heel duur drumstel.

Meer over onder andere de geschiedenis van het drumstel, hoe je kunt leren drummen, hoe je een drumstel of bekkens koopt en wat swingen nu eigenlijk is, kun je vinden in mijn boek over drummen, drums en drummers. Het heet BOEM! en is te bestellen bij iedere boekhandel maar ook op BOL.com.

BOEM! (over drummen, drums en drummers) door Mike Meijer
ISBN nummer 978-90-801938-5-7 prijs: €16,50